dijous, de desembre 18, 2014

Tarda de vent




El pare i la mare netegen la làpida de fullaraca i herba seca, posen flors vermelles i blanques al petit gerro blau. Després van a omplir la regadora i humitegen lleument la pedra cremada pel sol i pel pas del temps. Fa dotze anys que el fill és mort i ells van al cementiri un cop cada dues setmanes. Abans hi anaven més sovint, però al tornar a casa la mare es passava la nit plorant i no volia menjar res, i el pare s’hagué d’empescar diverses urgències a la feina per ajornar aquelles visites a la tomba del fill. 


Al costat del seu fill reposa un famós músic i poeta, un talent esfilagarsat en plena joventut, una vida esberlada de bat a bat per un cor que bategava amb massa força. Cada dia visiten la tomba del músic i poeta dotzenes de persones, centenars quan és l’aniversari de la tràgica mort. A sobre i al voltant de la làpida s’amunteguen els poemes, les flors, les fotografies, els objectes de tota mena que, per qui els deixa, signifiquen el lligam més íntim amb el poeta. Amb freqüència noies de mirada besllumada seuen hores i hores davant la tomba en melangiosa introspecció. 


Sovint, quan el pare i la mare van a visitar el seu fill troben flors i poemes sobre la seva làpida, alguns d’una bellesa indescriptible. En aquestes ocasions són més negligents amb l’escombra, van amb cura d’humitejar les flors però no els versos, amb la regadora. Els dies que són més tristos els poemes la mare no plora tant, al tornar a casa, té una mica més de gana, l’endemà. El pare ho sap, i les tardes que des del despatx on treballa veu bellugar amb força les fulles més altes dels plataners sempre truca a la mare i li proposa, discretament, d’anar al cementiri.