dimarts, d’abril 17, 2007

La papallona caòtica

La teoria del caos ens diu que una papallona mou les ales a la costa est del Japó i provoca un huracà a Nova York. El batec de les ales d'aquesta papallona trenca de socarrel la causalitat, la relació causa-efecte, i mou el món en una direcció que fins llavors no s'hauria considerat ni probable, ni possible, dins les lleis de la física. Es una teoria que ens fa somriure de tristesa davant de cadenes d'esdeveniments com la següent: Vaig al dentista i m'obturen un queixal - anem amb la colla a sopar a un lloc on no solem anar ja que només puc menjar coses toves - en aquest lloc, per a fidelitzar la nostra presència, ens regalen un flamant encenedor - com que no fumo, poso l'encenedor al servei d'encendre el fugó de gas - un dia l'encenedor falla i no me'n dono compte i crec que he encès el foc - explosió posterior. Novament, l'existència és tan lleugera que pot enlairar-se amb la corrent d'aire generada per les ales de la papallona.

8 comentaris:

Josep Maria Augé ha dit...

Deixi'm desafiar les seves teories...però l'efecte papallona no seria una versió amplificada i hiperbòlica de la relació causa-efecte??Teni entès que era una metàfora absoluta de la caUSalitat, però pel que tu dius es fruit de la caSUalitat...anem ben encaminats Poeta?O jo no percebo el què ens vols transmetre?

Poeta per un dia ha dit...

Si encabim el caos dins de la mateixa causalitat, llavors tot l'explicació esdevé interessant....

Josep Maria Augé ha dit...

Nosé si has jugat mai a l'efecte papallona (si més no al quin jo tenia entès però en un context temporal...descobrir quins són els motius que, per exemple, t'han dut a conduir a conèixer aquella persona.

Jo he arribat a estirar molt la corda, i situar la causalitat (?) de cóneixer la meva companya, per exemple, a causa d'una situació concreta de l'edat mitjana.
Així, per exemple, gràcies a l'aparició de Ivan IV de Rússia, Ivan el Terrible, vaig cóneixer la Tina,si,si...
és un dels bategs de papallona, ja que se'n poden entrecreuar quatre.

Però és molt divertit,si,si ... Prova-ho Poeta, prova-ho...

Poeta per un dia ha dit...

Ho he fet Antitot, ho he fet.... i això em porta a qualificar tot aquesta cadena de circumstàncies com a Caos.

I, si vas estirant la corda et porta fins el Big Bang, no? Si no hagués petat l'univers primitiu mai us hauríeu conegut amb la Tina. O si no hagués estat la Terra a la distància correcta del Sol, o si aquell cometa que fa 12 anys va estavellar-se contra Júpiter ho hagués fet contra la Terra.... En el meu cas, ja ho saps, tu formes part d'un d'aquests batecs d'ales.

Tot plegat fa rumiar,... fa reflexionar sobre si en realitat no som més que titelles, amb fils transparents que s'entrecreuen i que ens porten en direccions ben curioses....

Anònim ha dit...

Hola, el que comenteu és curiós. És veritat, anar tirant enrera trobes els motius que et van portar a conèixer a una persona en concret, i que tot és fruit d'una situació concreta que si no s'hagués donat... potser mai haguessis coincidit amb aquella persona, o bé la frase concreta que algú et va dir algun dia, i que va fer que et decidíssis a escollir uns estudis,... etc.etc.etc. Però ostres, jo no he aconseguit anar mai tan enrera com dieu vosaltres, jejeje

Poeta per un dia ha dit...

És tot qüestió de posar-s'hi. Pensa que l'Antz fa servir regressions hipnòtiques en les que empra diverses combinacions de substàncies psicotròpiques que el condueixen, tal i com diu, a conversar amb personatges de la història universal sortits de les vinyetes del Capitan Trueno.

Josep Maria Augé ha dit...

Sobretot quedes glaçat en comprovar que, si la Clara de la Heidi no s'hagués posat dempeus en assustar-se per una vaca, el Poeta ara mateix seria hermafrodita...Quan tingui temps, desenvoluparé la teoria!

Poeta per un dia ha dit...

Espero ansiós la cadena caòtico-casuística, amic Antz.